Založ si blog

Môj pohľad na Grécko

Už je to pár dní, keď sme sa aj na Slovensku dozvedeli o katastrofálnej situácií verejných financií v Grécku. Zdá sa, že táto téma sa stala jednou z nosných v posledných dňoch, kedy sa snáď každá televízna stanica a každé periodikum venuje zlej finančnej situácii v krajine, ktorá je obľúbenou dovolenkovou destináciiou aj pre nás, Slovákov. Európske spoločnestvo už prakticky „odkleplo“ finančnú výpomoc krajine, ktorá, ako sa zdá, už pri prístupových rokovaniach v rámci asociačných krokov sfalšovala svoje účtovníctvo a fiškálne politiku tak, aby na oko spľňali Maastrichtské konvergenčné kritériá. Nielen u nás sa vzniesla vlna kritiky na fakt, že členské štáty Európskej únie sa tak povediac zložia na verejný dlh Grécku. Napriek všetkému som presvedčený, že toto rozhodnutie je správne. Prečo?

Pri koncepcii tvorby európskej integračnej politiky sa R. Schuman opieral okrem iného aj o hypotézu, aby si členské krajiny navzájom pomáhali najmä v otázkach bezpečnosti, hospodárstva, resp. ekonomiky. Vzhľadom na rokovania, sa zakladajúce štáty na obdobnej koncepcii dohodli už v čase, keď eurozóna ešte neexistovala. O to väčší zmysel začala mať otázka solidarity a prípadnej pomoci partnerským krajinám v čase, keď sa jednotlivé čelnské štáty Európskeho spoločenstva integrovali aj v rámci EMU (európskej menovej únie), čím sa zabezpečoval hospodársky rast, kladné ekonomické čísla, voľný pohyb kapitálu… . Nejedná sa vôbec o jednoduché transakcie a ich konsenzus sa tvoril naozaj obtiažne. Robert Schuman a jeho základná koncepcia európskej integračnej politky je ešte aj dnes základným pilierom celej Európskej únie.

Mnohí z nás sú presvedčení, že Grécko si nezaslúži jeden jediný cent. Ich životný „štandard“ je nad slovenské pomery, preto sa naši ľudia miestami búria voči tomu, aby sa aj Slovensko zapojilo do pomoci Grécku. Takéto konštatovanie je však veľmi krátkozraké. Pri prístupových rokovaniach sme zaviazali, ako plnoprávny člen, dodržiavať všetky pravidlá Európskej únie, teda pomoc susednej krajine je samozrejmosťou. Nehovoriac o tom, že v prípade štátneho bankrotu Grécka by celkom reálne mohla nastať obdobná situácia ako koncom roka 2008, teda finančná a hospodárska kríza, ktorú dnes veľmi úspešne zdolávame, by bola späť. Inými slovami, európska mena by bola v skutočne veľkých ťažkositach. Pomoc Grécku je absolútnou samozrejmosťou. V opačnom prípade by sme uškodili aj sami sebe.

Nedá mi, aby som nekritizoval opozíciu v tejto veci, nakoľko predstavitelia slovenskej opozície zneužívajú (nielen) túto tému na vlastnú predvolebnú kampaň a ľuďom klamú do očí v tejto veci. Pán Mikloš sám dobre vie, čo sa môže stať v prípade, keby skutočne došlo k štátnemu bankrotu Grécka. Skutočne vie, čo by nastalo a istá I.R. mu naivne sekunduje a kotkodáka to, čo jej nadiktujú. Popri tom sa snažia tváriť ako najväčší ľudomili… . Pravda je však taká, že im ide len o jedno jediné. Využiť slovenských občanov k tomu, aby mohli opäť kradnúť, opäť privatizovať, opäť sa starať len o vrstvu podnikateľov (samozrejme nie zadarmo), opäť… veď to, milí priatelia, poznáte nakoniec sami. Chcel by som vás touto cestou požiadať, nenechajte sa manipulovať absolútne nezmyselnými výrokmi politikov, ktorí sa riadia heslom: „Čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre nás!“ Berte do úvahy fakty o raste ekonomiky našej krajiny, berte do úvahy vyhlásenia organizácií EÚ, ktoré jasne konštatujú, že Slovenská republika má veľmi dobrú ekonomickú kondíciu a že je na vynikajúcej ceste za opätovným rastom hospodárstva. Urobte si vlastnú mienku, zisťujte si informácie aj z iných médií, nielen z denníka SME. Najdôležitejší úsudok je totižto ten vlastný.

O premiérovej finančnej rezerve

11.06.2010

Sobota sa blíži, voľby sú za dverami. Zo všetkých strán počúvame o najrozmanitejších škandáloch, či kauzách týkajúcich sa politkov. Osobne som presvedčený, že aj takýto „boj“ by mal byť vedený čestne a korektne. Avšak to, čo predvádza slovenská opozícia spoločne s podaktorými médiami je opovrhnutia hodné. To, že predostierajú vyfabulované nahrávky, [...]

.týždeň

02.06.2010

Na slovenskej mediálnej scéne existuje množstvo periodík, ktoré sa venujú najrozmanitejším témam. Od záhradkárčenia, cez voľnočasové aktivity, až po politiku. Politická tématika je najmä v týchto dňoch veľmi sledovaná. Pravda, SME, Hospodárske noviny, … .týždeň. Posledne menované periodikum sa predsa len do určitej miery odlišuje od svojich [...]

Farizej Sulík

27.05.2010

Som neskutočne zvedavý, akým spôsobom zareagujú občania na informácie, ktoré boli dnes prednesené verejnosti. Skutočne sa teším na to, ako sa bude Richard Sulík pretvarovať pred kamerami, keď bude vyvracať fakty o jeho kšeftoch ešte z roku 2005. Milí voliči SaS, dovoľte mi, aby som Vám predstavil praktiky predsedu strany, ktorý hlása heslá o čistote verejného života a [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 18371x
Priemerná čítanosť článkov: 2041x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy