O konkrétnych číslach

28. apríla 2010, janko, Nezaradené

Skôr, ako sa dostanem k podstate tohto blogu, dovoľte mi niekoľko slov mimo predmetnú tématiku. Tento blog je prvým z mojej dielne na stránkach pravda.sk, nie je však vôbec mojim prvým blogom. Doteraz som „pôsobil“ na stránkach sme.sk. Je však pre mňa nepochopiteľným faktom, keď v pluralitnej a demokratickej spoločnosti redakcia portálu cenzúruje a ovplyvňuje diskusné príspevky a pripomína tak praktiky komunizmu. Preto som sa rozhodol, že tejto doméne viac nebudem dôverovať a presuniem svoje hobby na pravda.sk. Pevne verím, že tu sa nestretnem s praktikami, ktoré sú hanbou modernej žurnalistiky a nástrojom mocenkých skupín na Slovensku. Ale k veci…

Nie je zriedkavosťou, keď sa z mnohých strán môžete dopočuť o tom, že terajšia vláda na čele so SMER-om nerozvíja podnikateľské prostredie, alebo neefektívne využíva verejné financie. Niekde som čítal, že vlastný zdravý úsudok je jednou zo slobôd každého z nás. Preto vás žiadam, vytvárajte si osobné úsudky o tom, ako sa v skutočnosti veci majú. Slovenské periodiká píšu často tak, aby sa za každú cenu poškodzovalo len SMER-u. Do určitej miery to aj chápem, veď každý sme za niečo platený a musíme z niečoho žiť. Avšak, v prípade novinárom s určitým poslaním musím konštatovať, že ich kolaboračná činnosť pripomína všetko možné, len nie poskytovanie objektívnych a neskreslených informácií. Dovoľte mi teda, aby som sa aj ja zahral na novinára a ponúkol vám informácie. Tie však budú faktické a objektívne, nebudú zavádzať, ani nebudú prekrútené ako paragraf.

Vrátim sa k podnikateľskému prostrediu. Už som spomínal to, že niektorí ľudia sa snažia dementovať fakty o tom, že slovenská vláda na čele so SMER-om sa snaží pomáhať aj podnikateľskému prostrediu. Uvedeim zopár faktov, ktoré len potvrdzujú to, čo sa niekto snaží dehonestovať. Je faktom, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny poskytlo v minulom roku individuálnu štátnu pomoc podnikateľským subjektom vo výške takmer 16,4 mil. eur, pričom tieto peniaze boli určené na vytváranie nových pracovných miest a vzdelávanie novoprijatých zamestnancov, čím podporili vznik 3 139 pracovných miest. Priznám sa, počty mi nie vždy išli, ale v číslach budem pokračovať. Medzi podniky, ktoré vytvorili najviac nových pracovných miest a tým pádom, samozrejme, získali aj najviac dotačných peňazí boli:

Yura Eltec: 3,14 mil. eur,  701 pracovných miest

– T-systems Slovakia s.r.o.: 2,7 mil. eur, 398 pracovných miest

– Johnson Controls Trenčín: 1,74 mil. eur, 102 pracovných miest

Ja osobne som presvedčený, že pomoc bola na mieste a taktiež verím, že tieto peniaze pomohli v konečnom dôsledku mnohým rodinám. Preto dúfam, že aj naďalej bude štát prostredníctvom dotácií pomáhať nie len pri vzniku nových pracovných miest. Táto vláda na čele so SMER-om moje prianie aj jasne napľňa. Skutkami. Nie sľubmi a sladkými rečami.