Pán Orbán, ako ďalej?

26. mája 2010, janko, Nezaradené

Táto otázka je celkom relevantná, nakoľko dnes nikto v celej Európe nevie (zrejme okrem Orbána a jeho spolupracovníkov), akým spôsobom sa bude uberať diplomacia vo východnej Európe. Premiér Maďarskej republiky totiž odmieta komunikovať so svojimi partnermi ohľadne otázky dvojakého občianstva, ktorá sa v prvom rade dotýka vnútornej politiky každej z krajín, v ktorých by mal mať tento zákon účinnosť. Orbánov postoj v tejto veci pripomína autoritárskeho vodcu z polovice 20. storočia. Nie je to žiadne strašenie, je to fakt! Preto sa pýtam: Pán Orbán, ako ďalej?

Čo máte v úmysle, pán premiér? Viktor Orbán je vyštudovaný právnik, ktorý určitú dobu strávil aj na prestížnej zahraničnej univerzite. V tejto súvislosti by každý z nás očakával dialóg so susednými krajinami o veci, ktorá zasahuje do vnútroštátnych a zahraničných záujmov krajiny. Predstavme si, že by sa rozhodlo Rusko udeľovať štátne občianstvo ľuďom, ktorí žijú v krajinách bývalého ZSSR bez bilaterálnych rokovaní. Viete si predstaviť, čo by nastalo?

Politika Maďarskej republiky v týchto dňoch pripomína všeličo možné, len nie politiku krajiny, ktorá je začlenená do štruktúr EÚ, a ktorá má so susednými krajinami uzavreté množstvo zmlúv o partnerstvách. Partneri sa však nesprávajú takýmto spôsobom.

Bude veľmi zaujímavé sledovať v nasledujúcich dňoch kroky maďarského premiéra. Sám som zvedavý, do akej miery bude reagovať na absolútne štandartné a opodstatnené výzvi slovenskej diplomacie, ktorá sa v maximálnej možnej miere snaží veci riešiť. Postoj slovenskej exekutívy je jasný, čitateľný a správny. Nasledujúce dni zrejme prezradia viac o tom, ako bude tento nebezpečný precedens pokračovať.