Založ si blog

Pán Orbán, ako ďalej?

Táto otázka je celkom relevantná, nakoľko dnes nikto v celej Európe nevie (zrejme okrem Orbána a jeho spolupracovníkov), akým spôsobom sa bude uberať diplomacia vo východnej Európe. Premiér Maďarskej republiky totiž odmieta komunikovať so svojimi partnermi ohľadne otázky dvojakého občianstva, ktorá sa v prvom rade dotýka vnútornej politiky každej z krajín, v ktorých by mal mať tento zákon účinnosť. Orbánov postoj v tejto veci pripomína autoritárskeho vodcu z polovice 20. storočia. Nie je to žiadne strašenie, je to fakt! Preto sa pýtam: Pán Orbán, ako ďalej?

Čo máte v úmysle, pán premiér? Viktor Orbán je vyštudovaný právnik, ktorý určitú dobu strávil aj na prestížnej zahraničnej univerzite. V tejto súvislosti by každý z nás očakával dialóg so susednými krajinami o veci, ktorá zasahuje do vnútroštátnych a zahraničných záujmov krajiny. Predstavme si, že by sa rozhodlo Rusko udeľovať štátne občianstvo ľuďom, ktorí žijú v krajinách bývalého ZSSR bez bilaterálnych rokovaní. Viete si predstaviť, čo by nastalo?

Politika Maďarskej republiky v týchto dňoch pripomína všeličo možné, len nie politiku krajiny, ktorá je začlenená do štruktúr EÚ, a ktorá má so susednými krajinami uzavreté množstvo zmlúv o partnerstvách. Partneri sa však nesprávajú takýmto spôsobom.

Bude veľmi zaujímavé sledovať v nasledujúcich dňoch kroky maďarského premiéra. Sám som zvedavý, do akej miery bude reagovať na absolútne štandartné a opodstatnené výzvi slovenskej diplomacie, ktorá sa v maximálnej možnej miere snaží veci riešiť. Postoj slovenskej exekutívy je jasný, čitateľný a správny. Nasledujúce dni zrejme prezradia viac o tom, ako bude tento nebezpečný precedens pokračovať.

O premiérovej finančnej rezerve

11.06.2010

Sobota sa blíži, voľby sú za dverami. Zo všetkých strán počúvame o najrozmanitejších škandáloch, či kauzách týkajúcich sa politkov. Osobne som presvedčený, že aj takýto „boj“ by mal byť vedený čestne a korektne. Avšak to, čo predvádza slovenská opozícia spoločne s podaktorými médiami je opovrhnutia hodné. To, že predostierajú vyfabulované nahrávky, [...]

.týždeň

02.06.2010

Na slovenskej mediálnej scéne existuje množstvo periodík, ktoré sa venujú najrozmanitejším témam. Od záhradkárčenia, cez voľnočasové aktivity, až po politiku. Politická tématika je najmä v týchto dňoch veľmi sledovaná. Pravda, SME, Hospodárske noviny, … .týždeň. Posledne menované periodikum sa predsa len do určitej miery odlišuje od svojich [...]

Farizej Sulík

27.05.2010

Som neskutočne zvedavý, akým spôsobom zareagujú občania na informácie, ktoré boli dnes prednesené verejnosti. Skutočne sa teším na to, ako sa bude Richard Sulík pretvarovať pred kamerami, keď bude vyvracať fakty o jeho kšeftoch ešte z roku 2005. Milí voliči SaS, dovoľte mi, aby som Vám predstavil praktiky predsedu strany, ktorý hlása heslá o čistote verejného života a [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 18721x
Priemerná čítanosť článkov: 2080x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy